Over mij

Mijn foto
Hallo, Ik begin even met een klein intro. Ik ben nu 22 jaar en vindt het leuk om met kinderen te gaan werken. Vandaar dat de opleiding SPW voor mij een makkelijke keuze was. Zit nu in het 2e jaar van de SPW, wil dan later ook graag als leidster op de kinderopvang werken. De leeftijdsgroep 0 tot en met 4 jaar spreekt mij het meest aan. (is ook wel te zien aan de plaatjes op mijn profiel) Vind het gewoon superschattig! Liefs Stephanie

zondag 10 januari 2010

Roken tijdens de zwangerschap.


Steeds meer mensen stoppen met roken. Als reden om te stoppen wordt de eigen gezondheid aangegeven, maar ook die van anderen, vanwege het meeroken. Overheid en het bedrijfsleven bemoeien zich ook met andermans sigaret. Op dit moment is het verboden te roken in openbare gebouwen en ruimtes en op de werkvloer. Dat er gevaren kleven aan roken tijdens de zwangerschap, is alom bekend. Velen verwachten ook van een zwangere vrouw dat ze de sigaret vaarwel zegt. Breng je je ongeboren kind in ongeoorloofde mate in gevaar door te roken? Aanvaard jij de kans op gezondheidsproblemen als één van de vele gevaren die jouw kind in zijn leven zal moeten trotseren?
Bron: http://www.gezondheidsplein.nl/discussiepunt/5/Roken-tijdens-de-zwangerschap.html

Ik zal zonder twijfel meteen stoppen met roken als ik zwanger zou zijn. Als je weet dat je zwanger bent vind ik dat je het verplicht bent naar je ongeboren kind toe om hem/haar niet in het gevaar te brengen door het roken. Roken is ongezond en dat weet iedereen, ik vind het dan ook erg egoïstisch als vrouwen tijdens de zwangerschap door blijven roken.

Herhaling en regelmaat.

Voor peuters is herhaling en regelmaat heel belangrijk. Regelmaat houd in dat je bijvoorbeeld het eten of tv kijken op vaste tijdstippen doet. Dit gebeurt op de peuterspeelzaal ook. Voor een peuter is herhaling één van de beste manier om dingen te leren. Bij mij op de peuterspeelzaal is herhalen dan ook heel belangrijk. Wij hebben daarom voor ongeveer 3 á 4 weken hetzelfde thema. Hierin word alles herhaald zoals: het boekje in de kring, de voorbeelden aan de muur die wij benoemen en de liedjes aan tafel. Ik vind dit wel heel goed want je merkt dat kinderen na 2 weken al heel goed weten wat er gebeurt, en daardoor ook goed meedoen. Ze onthouden alles op deze manier veel beter.

LOM - onderwijs.

LOM-onderwijs werd tot 1998 gegeven op Nederlandse scholen voor kinderen met leer- en opvoedings moeilijkheden. De schoolsoort is in 1998 samen met het MLK- onderwijs opgeheven. Beide onderwijsvormen zijn samengevoegd tot een nieuwe onderwijssoort: het speciaal basisonderwijs (SBO). LOM-scholen waren vooral bedoeld voor kinderen met beperkte leerachterstanden en een sociaal- emotionele opvoedingsproblematiek. Het speciaal basisonderwijs geeft naast basisonderwijs ook lessen over opvoeding en gezond redzaamheid gedrag, kinderen kunnen zo leren met elkaar om te gaan. Omdat er veel concentratie voor nodig is zijn de klassen kleiner en is er meer aandacht voor het kind zelf. Ook is er op het speciaal basisonderwijs in het gebied van opvoeding meestal een psycholoog bij om met het kind te praten en te leren met anderen om te gaan, ook is er een logopedist aanwezig om het kind te helpen leren spreken.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/LOM-onderwijs

Ik vind het goed dat dit soort onderwijs er ook is. Op deze manier kunnen alle kinderen op hun eigen tempo leren, en word er bij deze doelgroep extra aandacht aan geschonken. Dat is ook juist hetgeen wat deze kinderen nodig hebben.

Het syndroom van Down.


Het syndroom van Down of Downsyndroom is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandelijke handicap , typerende uitwendige kenmerken en bepaalde medische problemen, en die veroorzaakt wordt doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt (in plaats van in tweevoud). Vroeger werd in de wetenschap wel gesproken van mongoloide idiotie of mongolisme, tegenwoordig is het gebruik van deze term verdwenen. Mensen met het syndroom van Down worden soms nog wel denigrerend aangeduid met 'mongool', hoewel het syndroom niets met mongolen te maken heeft. De termen 'mongool' en 'idioot' worden tevens gebruikt als scheldwoord voor mensen zonder het syndroom van Down en daardoor als beledigend ervaren.
Bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Down

Ik heb op mijn stage wel een keer kind op de groep gehad wat het syndroom van Down heeft. Ik zag gelijk dat het kind er anders uitzag dan de andere kinderen die in de groep zaten. Ik zag het aan haar gezicht en de manier van reageren op prikkels. Toen ik haar al een tijdje had meegemaakt op de groep, zag je ook wel dat ze met andere dingen achterliep in vergelijking met haar leeftijdsgenootjes. Terwijl de andere kinderen al begonnen te lopen, of al liepen, was zij nog aan het kruipen. Ook kon ze soms heel afwezig zijn.. of ze in haar eigen wereld zat. Dit kan door de jaren heen natuurlijk wel veranderen. De achterstand op leeftijdsgenoten zal waarschijnlijk blijven maar onder begeleiding werken en wonen is heel goed mogelijk. Zelf is het moeilijk in het begin lijkt me als je een kind hebt met dit syndroom maar ik zou er net zo goed van houden als van een gezond kind.

Bijna klaar met stage.


Het is alweer 10 januari 2010 en mijn stageperiode zit er bijna op. Ik heb 14 januari mijn eindgesprek op stage en vind dit ook best wel spannend! Ik heb er wel zin aan want ben benieuwd wat er allemaal gezegd gaat worden. De laatste dag dat ik op de peuterspeelzaal ben is vrijdag de 29ste. Op deze dag zal ik afscheid nemen van de groep door middel van traktatie. Ik weet nog niet precies wat ik ga trakteren maar ik wil er wel iets vrolijks van maken. Ik heb vanaf september stage gelopen en heb een hele leuke tijd gehad. De vijf maanden waren dan ook zo voorbij!

Moeilijke situatie op stage.

F. pakte mij bij het binnen spelen in een keer bij de hand, en zei dat hij naar de wc moest. Éénmaal bij de wc heb ik hem geholpen met de broek los maken maar toen was hij al te laat. Ik heb hem nog wel even op de wc gezet voor het geval hij toch nog iets moest plassen. F. was toen best wel overstuur en ik heb hem toen gezegd dat het helemaal niet erg is, en dat het een keer kan gebeuren. G. (een leidster) kwam er ook nog even bij om hem te zeggen dat het goed is zo, toen werd hij wel wat rustiger. Ik heb F. de kleren laten zien wat hij schoon aan kreeg van de peuterspeelzaal. Toen ik hem dat wou aantrekken, werd hij weer heel verdrietig. Ik heb met hem gepraat om hem rustig te maken, maar dit hielp niet en het werd zelfs nog erger. Hij was helemaal overstuur en ik kon hem totaal niet rustig krijgen. Toen kwam G. erbij en heeft hem verder aangekleed. Ik heb mijn best gedaan en heb hem zo goed mogelijk geprobeerd te helpen. Er zijn vast wel meer die ook dergelijke situaties meemaken. Ik vind het soms nog wel moeilijk om hiermee om te gaan.

Activiteit kerst.

Met kerst hadden we een simpele activiteit met de kinderen gedaan. De creatieve activiteiten bestonden uit een papieren kerstbal kleuren en een zelfgemaakt kerst kaartje kleuren/tekenen. Dit gebeurde allebei met zilveren en gouden stiften. De kerstballen mochten ze gelijk meenemen naar huis maar de kaartjes gingen we ook echt met de kinderen op de post gooien. We hebben de kaartjes allemaal in een envelop gedaan met het adres er natuurlijk op, en toen zijn we met zen allen naar de brievenbus gelopen. Het scheelt dat de brievenbus maar 5 minuten lopen is dit is dan ook niet zo vermoeiend voor de kinderen. Toen we bij de brievenbus waren mochten ze de brieven er ook zelf doorheen gooien, dit vonden ze allemaal heel leuk om te doen. Toen de ouders de kaarten hadden gekregen, vertelden de kinderen het gelijk op de peuterspeelzaal. Ze waren allemaal heel trots dat ze zelf hun kaartje op de post hadden gegooid en dat hen ouders het allemaal hadden gekregen.

Kerst!

Week 50 en 51 op de peuterspeelzaal.



Deze twee weken stonden in het teken van de kerst. Ik heb vrijdags geholpen met het veranderen van het thema in de peuterspeelzaal. Alle versieringen van Sinterklaas hebben we opgeruimd en daarna hebben we de versiering voor kerst weer opgehangen. We hadden ook een echte kerstboom die de kinderen mochten versieren. Hierbij wilden ze dan ook allemaal enthousiast helpen als je ze hierom vroeg. Uiteindelijk was het ook een gezellige en drukke kerstboom. We hadden aan het plafond een net gehangen met lampjes en sterren erin. Heel vaak ging het licht even uit zodat de kinderen de kerstboom en de lampjes konden zien branden. Tussendoor gingen de kinderen kerstliedjes oefenen op de zaal, die we vervolgens met de kerstviering weer gingen zingen. De ouders kwamen de laatste week op de peuterspeelzaal om kerstfeest te vieren. Hierbij zongen we allemaal de kerstliedjes, de ouders kregen een blaadje waar de teksten op stonden. Aan het eind van het zingen mochten de kinderen de kaarsjes uitblazen. Deze hebben we voor de tijd al aangestoken. De laatste vrijdag voor de kerstvakantie hebben we gelijk weer de versieringen van kerst afgehaald omdat na de vakantie gelijk weer het nieuwe thema erin moest zitten. Dit is het thema: winter.

Activiteit Sinterklaas.

Bewegen/dansen op muziek!

Ik heb deze activiteit met alle kinderen gedaan die op dat moment aanwezig waren. Dit waren ongeveer 16 kinderen. De kinderen zijn hier allemaal motorisch toe in staat.

Mijn doelstelling voor de groep was:
Om de motorische ontwikkeling, en in het bijzonder de grove motoriek te stimuleren.
Samen op een plezierige en actieve manier bezig te zijn.

Doelstelling voor mijzelf was:
Dat zoveel mogelijk kinderen een keer mee willen doen zodat iedereen gezellig een keer heeft gedanst.
Zelfvertrouwen van de kinderen stimuleren.
Het thema Sinterklaas/zwarte piet nog eens benadrukken.

Hoe ging het?
Ik heb de kinderen allemaal bij mij geroepen en vervolgens iedereen in een kring laten staan. Toen we allemaal netjes in de kring stonden, gingen de kinderen op de grond zitten. Hierna heb ik de kinderen uitgelegd wat we gaan doen en heb daarna gevraagd welk kind als eerste in de kring wilde zitten. Dit wilden meerdere kinderen en heb dus willekeurig een kind eruit gekozen. Iedereen komt toch wel een keer aan de beurt dus dit maakt ook niet uit. Hierna begonnen wij met zingen en daarna heeft S. een kind uitgezocht om mee te gaan dansen. Toen ze klaar waren mocht S. weer gaan zitten en kreeg het andere kind de pieten muts op. Hij mocht nu een kindje gaan uitzoeken om mee te dansen.

Ik heb van een bestaand liedje de tekst wat veranderd, het ging als volgt:
Er zat een klein lief pietje huilend op een steentje
huilend, huilend
helemaal alleen
Sta op pietje lief en droog je traantjes af
kies een kindje uit de kring met wie je dansen mag
Lalalalalalala laa la laa la lalala

De kinderen deden allemaal goed mee, en vonden het naar mijn idee leuk om samen te dansen. Sommige wilden zelfs wel vaker dan 1 keer dus dit is dan wel heel positief, ik vind het ook fijn om te zien dat de kinderen plezier hebben in mijn activiteit.

Benodigdheden:
Eén pieten muts.
En mijn eigen stemgebruik met die van de leidsters.

Sinterklaas!

Week 48 en 49 op de peuterspeelzaal.

Omdat we in deze weken het thema sinterklaas hadden, hebben we ons hiermee veel bezig gehouden. Met het knutselen hebben we ook pieten en Sinterklaas mutsen gemaakt. We hebben in week 48 veel aan voorbereiding gedaan omdat Sinterklaas in week 49 bij ons op bezoek kwam. Wij hadden een stoomboot op de groep die de kinderen mochten beplakken met papier. Dit mochten ze dan zelf knippen of scheuren en hierna op de boot plakken. We hadden ook een stoel voor Sinterklaas en zwarte piet die ze mochten versieren. In week 49 was het dan zover: Sinterklaas kwam op de peuterspeelzaal! Alle kinderen vonden het heel spannend..! Lionne (leidster) en Diny (doet administratie en staat weleens op de groep) hebben voor zwarte piet gespeeld, een bekende van hen voor Sinterklaas. Ze hebben zichzelf voor de tijd geschminkt in de kelder, waar niemand ze kon zien natuurlijk. Toen boven iedereen aanwezig was, ben ik nog naar de kelder gegaan en gevraagd aan de zwarte pieten en Sinterklaas of ze zover waren. Vervolgens ben ik weer naar de peuterspeelzaal gegaan en heb gezegd tegen Gerdy (leidster) dat ze eraan kwamen. Hierna gingen we liedjes zingen zodat Sinterklaas wist waar hij heen moest. De kinderen waren heel erg enthousiast en zongen goed mee met de liedjes. Dit hebben we dan ook vaak geoefend met de kinderen. Toen kwamen ze binnen, sommige kinderen keken heel verbaasd en waren ook even beduusd van alle opwinding. Er waren ook een aantal kinderen bij die het heel eng vonden. Ze waren aan het huilen en bleven het liefst op schoot bij hun ouders. Dit is ook wel begrijpelijk want sommige kinderen zijn gewoon nog heel erg jong. Ik vond het heel leuk om mee te maken, en vooral de reacties van de kinderen zijn gewoon heel mooi om te zien.

Activiteit herfstboom.


Ik heb passend bij het seizoen op stage de activiteit herfstboom gegeven. Omdat het herfst was, vond ik het ook leuk om hier een passende activiteit bij te geven. Dit is ook iets wat bij bijna alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen etc. gebeurt. Ik heb bij mijn activiteit de kinderen in groepjes van 4 aan tafel laten zitten. Aan de allebei de weerszijden van de tafel 2 kinderen. Dit zodat ik een goed overzicht heb, en goed kan helpen wanneer dit nodig is. Ik had gelukkig nog hulp van een andere stagiaire waardoor dit mogelijk was. Anders had ik steeds maar twee kinderen aan de tafel laten zitten. Ik had de boomstam voor de kinderen al uitgeknipt en op papier geplakt. Ik heb de kinderen vervolgens geholpen met het verf op de handen te doen en toen mochten ze de handen plat op het papier leggen ( hoe ze het zelf wilden) en hierdoor kreeg je de takken van de boom. Toen heb ik de handen schoongemaakt met een washandje, hierna mochten ze de blaadjes erop plakken. Toen was de herfstboom klaar!

Benodigdheden voor deze activiteit:
Bruin papier
Wit papier
Groen papier
Verf
Lijm
Kwasten
Washandjes
Schorten
Schaar
Schoteltjes

Kusjes geven.


Kusjes geven aan de kinderen op de peuterspeelzaal, dit gebeurt regelmatig door peuterleidsters. De één zal het vaker doen dan de ander, hoe denken jullie hierover? Ik vind een knuffel als een kind verdrietig is, en een kusje als een kind zich pijn heeft gedaan heel normaal. Er komen vaak kinderen naar je toe die dan zeggen 'áu vinger' en als je er dan een kusje op geeft, is het meestal ook weer goed. Maar ik vind dat je als leidster een kind niet iedere keer hoort te kussen als er verder niets met het kind aan de hand is. Als ik later zelf kinderen zou hebben, zou ik dit niet heel prettig vinden als ik mijn kind op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf zou hebben. Hoe staan jullie hier tegenover, knuffelen en kussen mag en het maakt niet uit om wat voor reden. Of vinden jullie dit alleen in sommige omstandigheden gepast?